۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۱ خرداد
English
صفحه اصلی
جاذبه هاي گردشگري
-قلعه بيرجند : قلعه بيرجند كه با نام هاي قلعه ته ده و پايين شهر نيز شناخته مي شود، بزرگترين و قديمي ترين بناي تاريخي بيرجند است. اين قلعه محل سكونت اهالي نبوده است و فقط مكاني براي حضور نگهبانان شهر بوده است. اين بناي تاريخي از خشت و گل ساخته شده و اتاق ها و آب انبارهاي متعدد دارد.اين قلعه با 3000 مترمربع مساحت در دوره صفويه ساخته شده و در واقع هسته اوليه شهر بيرجند محسوب مي شود.
2-بازار بيرجند: اين بازار يه بازار سنتي قديميه كه كوچه هاي تنگ و باريكي داره و هنوزم مي شه قسمت هايي از ساختار سنتي رو در قسمت هايي از اون ديد. «بازار بيرجند» كاروانسراهاي قديمي داشته كه سابقه اين كاروانسراها به 300 سال پيش مي رسد. اين كاروانسراها غالبا دفاتر كار تجار و انبار كالا و مركز خريد و فروش كالا بوده است در ايام قديم اين بازار محل خريد و فروش فرآورده هاي محلي مثل زعفران، گليم، گيوه، گندم، جو، عدس، لوبيا، نخودو غيره بوده است.
3- باغ و عمارت معصوميه: باغ و عمارت معصوميه در 3 كيلومتري غرب بيرجند، استان خراسان جنوبي واقع شده است. اين عمارت در دوره پهلوي ساخته شده است و از ويژگيهاي اين عمارت مي توان به معماري منحصر به فرد آن اشاره كرد كه به نحوي طراحي شده كه بازتاب نماي اصلي آن در آب استخر مقابل آن تداعي مي شود. اين عمارت علاوه بر باغ اصلي، 2 باغ ديگر نيز دارد. از نكات قابل توجه اين عمارت وسايل قديمي شهر بيرجند مي باشد كه مي توان اين عمارت را به موزه اي براي عموم تبديل كرد.
4- ارگ كلاه فرنگي: يكي از آثار تاريخي شهر بيرجند ارگ كلاه فرنگي است. اين بنا در دوره قاجار و بين سال هاي 1264 تا 1313 هجري قمري ساخته شده و در حال حاضر استانداري خراسان جنوبي است. اين ساختمان در گذشته به نام هاي ديگري مثل ارگ حسام الدوله ، قصر بي بي عروس و ارگ سركار نيز معروف بوده . صرف نظر از فرم زيگوراتي آن، داراي نقشه و پلان جامع و كاملي است.

5- بنددره: «بند دره» يه سد تاريخي در اطراف بيرجنده كه قدمتش به اواخر دوره زنديه و اوايل قاجاريه مي‌رسه و از مهم‌ترين گنجينه‌هاي آب خراسان جنوبي حساب مي‌شه و از اصلي‌ترين تفرج گاه‌هاي بيرجند مي باشد.


6- مدرسه شوكتيه: مدرسه شوكتيه يا مدرسه شوكتي يكي از بناهاي تاريخي شهر بيرجند است كه بر اساس اسناد موجودسومين مدرسه ايراني به شيوه جديد و پس از مكتب‌خانه‌هاي سنتي است.ساخت مدرسه شوكتيه از محل موقوفات امير اسماعيل خان معروف به شوكت الملك اول توسط محمد ابراهيم خان علم ،پدر اسدالله علم، در سال 1308ه‍.ق به‌دست استادان و معماران يزدي شروع و در سال 1312ه‍.ق بناي آن به‌پايان رسيد. اين مدرسه وسيع در مجموعه باغ‌هاي زيبايي بنا شده است كه هم باغ و هم مدرسه از جاذبه هاي تاريخي و گردشگري شهر به حساب مي‌آيد.

7- باغ و عمارت رحيم آباد: باغ و عمارت رحيم آباد به دليل خصوصيات ويژه معماري و تزييني در باغ هاي ايراني جايگاه ويژه اي دارد. اين مجموعه از باغ، استخر، عمارت اصلي، انبارهاي متعدد، حوض خانه، اتاق هاي خدمه و نگهبانان، اصطبل، حصار و برج هاي نگهباني شكل گرفته است. طبقه اول عمارت شامل دو تالار وسيع و اتاق هاي منفرد است. اصلي ترين بخش اين عمارت را تالار آيينه آن تشكيل مي دهد.اين عمارت در سال 1315 هـ. ق به فرمان اسماعيل خان احداث و به عنوان دارالحكومه مورد استفاده قرار گرفت.اين بنا در سال 1380 ش توسط ميراث فرهنگي از بنياد مستضعفان و جانبازان خريداري و در بهار 1381 ش به يك مجموعه فرهنگي شامل سفره خانه سنتي، مجتمع كارگاه هاي ثابت هنرهاي سنتي و تبديل شد.

8- موزه مردم شناسي بيرجند: اين موزه، در طبقه همكف عمارت مركزي اكبريه واقع شده كه هدف اصلي از تشكيل آن علاوه بر پيوند نسل جوان با سنت ها و آداب گذشته، شناساندن و معرفي سنت ها و فرهنگ هاي بومي منطقه اي و شناخت ارزش هاي اقتصادي، اجتماعي، فني و فرهنگي ابزار، اشيا و آداب و رسوم به مردمي ست كه آنها رو به كار مي گرفته و مي گيرند. موزه مردم شناسي پيوندي رو بين نسل جديد و گذشته پرافتخار نسل قديم و پيشينيان برقرار مي كنه و از مهم ترين بخش هاي آن مي شه به بخش مراسم عروسي، قالي بافي، پارچه بافي، سفالگري، عطاري، دستاسي و آهنگري كه در قالب 28 عدد مجسمه به نمايش گذاشته شدن اشاره كرد. قدمت بعضي از اشياي اين موزه مثل شيشه هاي عطاري، قيچي و شانه آرايشگر، وسايل كفاشي و ... به بيش از يك قرن مي رسه. در اينجا مجموعه اي از غرفه هاي مورد علاقه مردم يعني غرفه هاي مراسم عروسي، كشاورزي، سبدبافي، سفالگري، عطاري، كفاشي، آهنگري، حكيم باشي، سلماني، نخ ريسي و پارچه بافي وجود داره. بسياري از مشاغل به نمايش گذاشته شده در اين موزه از بين رفتن و برخي ديگر نيز رو به نابوديند. نكته جالب توجهي كه در جاي جاي اين موزه به چشم مياد زندگي ساده و بي تكلف مردمه. موزه باستان شناسي بيرجند در سال 1374 دوباره طراحي و از نو توسعه و تجهيز شده است.

9- موزه مشاهير بيرجند: در اين موزه مجموعه اي از نامه ها، اسناد و نسخ خطي، تأليفات، نشانهاي ملي، علمي و ادبي، لوح ها، عكس و لوازم شخصي بزرگان علمي و فرهنگي اين خطه از ايران زمين جمع آوري شدن. از نمونه هاي جالب توجه در اين موزه، اوراقي از نگاره هاي مينياتورهايي ست كه بر اساس ديوان خاوران نامه در شرح دلاوري هاي حضرت علي (ع) توسط فرهاد نقاش در قرن نهم مصور شده. هدف از ايجاد اين موزه يادكردن از چهره هاي ماندگار و انديشمنداني ست كه تمامي عمرشان رو صرف تحقيق و پژوهش براي تمام عصرها و نسل ها نمودند.

10- باغ اكبريه: اين بنا در دوره قاجاريه و توسط شوكت الملك در دو طبقه ساخته شده كه شامل چند عمارته كه به وسيله دالان هاي متعدد به يكديگه راه دارند. در بخش هايي از اين اتاق ها تزئينات گچي ديده مي شه و بخش هايي از آن نيز فاقد هرگونه تزئينيه. وجود درختان بلند قامت كاج در دو طرف خيابان اصلي عمارت مركزي اين مجموعه بر زيبايي و طراوت باغ و نماي آن افزوده. اين باغ با گسترش شهري بيرجند اكنون در داخل شهر قرار گرفته و در نشست سي و پنجم يونسكو در سال 2011 ميلادي به عنوان ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد.
تاریخ به روز رسانی: 1394/06/15
تعداد بازدید: 28774
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به استانداری خراسان جنوبی میباشد.
Powered by DorsaPortal